Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Η ταπεινή ψυχή έχει μεγάλη ανάπαυση, ενώ η υπερήφανη βασανίζει η ίδια...

Η ταπεινή ψυχή έχει μεγάλη ανάπαυση, ενώ η υπερήφανη βασανίζει η ίδια τον εαυτό της – Αγίου Σιλουανού

454
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο Άγιος Σιλουανός με το πνευματικό του τέκνο Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ

Όταν η ακηδία παραλύσει την ψυχή, τότε πώς να ανάψεις μέσα της φωτιά, για να φλέγεται κάθε ώρα από αγάπη; Η φωτιά αυτή προέρχεται από τον Θεό και ο Κύριος ήρθε στη γη, για να μας δώσει το πυρ αυτό της χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Όποιος έμαθε την ταπείνωση, έχει διαρκώς αυτό το πυρ, γιατί ο Κύριος δίνεις στους ταπεινούς τη χάρη Του.

Πρέπει να υπομείνεις πολλούς κόπους και να χύσεις πολλά δάκρυα, για να διατηρήσεις το πνεύμα ταπεινωμένο κατά Χριστόν. Χωρίς αυτό σβήνει το φως της ζωής στην ψυχή και αυτή πεθαίνει.

Μπορείς σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποξηράνεις το σώμα με τη νηστεία. Να ταπεινώνεις όμως την ψυχή έτσι, που να μένει συνεχώς ταπεινή, αυτό ούτε εύκολο είναι ούτε σύντομα έρχεται. Η οσία Μαρία η Αιγυπτία πάλευε δεκαεπτά χρόνια με τα πάθη, σαν με άγρια θηρία, και μόνο τότε βρήκε ανάπαυση. Και όμως το σώμα της μαράθηκε σε λίγο χρόνο, γιατί στην έρημο δεν υπάρχει πολλή τροφή.

Πρέπει να υπομείνεις πολλούς κόπους και να χύσεις πολλά δάκρυα, για να διατηρήσεις το πνεύμα ταπεινωμένο κατά Χριστόν

Πωρώθηκαμε τελείως και δεν καταλαβαίνουμε πια αν υπάρχει η κατά Χριστόν ταπείνωση και αγάπη. Βέβαια, η ταπείνωση αυτή, όπως και η αγάπη, γίνονται γνωστές μόνο με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Εμείς όμως δεν σκεφτόμαστε πως είναι δυνατόν να την προσελκύσουμε κοντά μας. Γι’ αυτό πρέπει να την ποθήσουμε με όλη την ψυχή μας. Αλλά πως θα ποθήσω κάτι που δεν το γνωρίζω καθόλου; Όλοι γνωρίζουμε τη χάρη, έστω και λίγο, γιατί το Άγιο Πνεύμα κινεί κάθε ψυχή στην αναζήτηση του Θεού.

Ω, πως πρέπει να παρακαλούμε τον Κύριο να δώσει στην ψυχή το ταπεινό Άγιο Πνεύμα. Η ταπεινή ψυχή έχει μεγάλη ανάπαυση, ενώ η υπερήφανη βασανίζει η ίδια τον εαυτό της. Ο υπερήφανος δεν γνωρίζει την αγάπη του Θεού και βρίσκεται μακριά από τον Θεό. Υπερηφανεύεται πως είναι πλούσιος ή επιστήμονας ή ένδοξος, αλλά δεν γνωρίζει το βάθος της φτωχείας και της απώλειάς του, αφού δεν γνώρισε τον Θεό. Όποιος, όμως αγωνίζεται εναντίον της υπερηφάνειας, αυτόν τον βοηθά ο Κύριος να νικήσει αυτό το πάθος.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρόνιου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009, σελ. 374-375