Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Περί θελήματος – Από το Γεροντικό

Περί θελήματος – Από το Γεροντικό

467
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Κάποιος γέροντας διηγούνταν ότι ο άγιος Βασίλειος πήγε κάποτε σε ένα κοινόβιο, και αφού τους δίδαξε όπως έπρεπε, είπε στον ηγούμενο: «Έχεις εδώ κανέναν αδελφό που έχει υπακοή;» Εκείνος απάντησε: «Όλοι είναι δούλοι σου, δέσποτα, και αγωνίζονται να σωθούν». «Έχεις κανένα που να έχει αληθινή υπακοή;» ξαναρώτησε ο άγιος. Εκείνος του έφερε τότε έναν αδελφό, και ο άγιος Βασίλειος τον έβαλε να τον υπηρετεί στο δείπνο.

Μετά το φαγητό ο αδελφός έριξε νερό στον άγιο να πλυθεί. Αφού πλύθηκε ο άγιος, του είπε: «Έλα να σου ρίξω και εγώ να πλυθείς». Εκείνος δέχτηκε να του ρίχνει νερό ο άγιος. Έπειτα του είπε ο άγιος Βασίλειος: «Όταν θα πάω στο άγιο βήμα, θύμισέ μου να σε χειροτονήσω διάκονο». Εκείνος υπάκουσε και σε αυτό χωρίς συζήτηση. Ο άγιος στη συνέχεια τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και τον πήρε μαζί του στο επισκοπείο για την υπακοή του.

Κάποιος αδελφός ρώτησε έναν γέροντα: «Ο αββάς μου ανέθεσε να πηγαίνω στο αρτοποιείο και να κάνω τα ψωμιά των αδελφών. Οι εργάτες όμως, που είναι κοσμικοί, λένε πράγματα άπρεπα και εγώ δεν ωφελούμαι που το ακούω. Τι να κάνω λοιπόν;»

Εκείνος του αποκρίθηκε: «Δεν έχεις δει παιδιά, πολλά μαζί, να μαθαίνουν γράμματα; Το καθένα από αυτά μελετά το δικό του μάθημα και όχι του άλλου, επειδή ξέρει ότι εκείνο θα πει στον δάσκαλό του και όχι το μάθημα του άλλου. Και εσύ λοιπόν πρόσεχε τον εαυτό σου και τη μελέτη της καρδιάς σου. Αν όμως σε νικούν τα πάθη, πες το στον αββά σου, και κάνε ότι σου πει. Γιατί αυτός ξέρει καλύτερα από εσένα τι σε συμφέρει».

Αν ο αββάς σου σε στείλει για δουλειά σε ξένο τόπο, ρώτησέ τον: «Που θέλεις να πάω; Τι χρειάζεσαι;» Και ότι σου πει, κάνε το. Να μην προσθέσεις κάτι, ούτε να αφαιρέσεις· να μη θελήσεις να κάνεις κάποιο καλό σε φτωχό χωρίς πρώτα να τον ρωτήσεις. Αν το κάνεις κρυφά, χωρίς την άδεια του, θα αμαρτήσεις.

Ευεργετινός – Υπόθεση ΛΕ’ (35) – Πρέπει να υποτασσόμαστε με απλότητα σε αυτούς που μας καθοδηγούν στο όνομα του Κυρίου, και να δεχόμαστε τις αποφάσεις τους πιστεύοντας ότι προέρχονται από τον Θεό, χωρίς να τις αμφισβητούμε και χωρίς να τις εξετάζουμε ή να τις διορθώνουμε, ακόμη και αν για την ώρα φαίνονται ίσως ότι δεν μας συμφέρουν, Περιβόλι της Παναγίας, 2001, σελ. 339 και σελ. 342