Αν μένεις μαζί με αδελφούς, μη θέλεις να τους διατάζεις, αλλά μάλλον να είσαι παράδειγμά τους στα καλά έργα με το να υπακούς σε όσα σου λένε. Αν παρουσιαστεί ανάγκη να μιλήσεις, λέγε τη γνώμη σου σαν να συμβουλεύεις με ταπείνωση. Αν όμως άλλος αδελφός φέρει αντιρρήσεις στα όσα είπες, μην ταραχτείς μέσα σου, αλλά άφησε το δικό σου θέλημα για χάρη της αγάπης και της ειρήνης και πες με πραότητα σε εκείνον που έχει αντίρρηση: «Εγώ ευλογημένε, μίλησα ως ανίδεος, επειδή έτσι σκέφτηκα, και συγχώρησέ με που μίλησα χωρίς να ξέρω. Ας γίνει όπως είπες εσύ».
η φιλονικία και το να υποστηρίζει κανείς το δικό του θέλημα ξεσηκώνουν ταραχές και θυμό δυσκολογιάτρευτο
Και έτσι θα φύγει άπρακτος και ντροπιασμένος ο διάβολος που δημιουργεί τις ταραχές. Γιατί η φιλονικία και το να υποστηρίζει κανείς το δικό του θέλημα ξεσηκώνουν ταραχές και θυμό δυσκολογιάτρευτο. Και η Γραφή λέει: «Ο θυμός θα φωλιάσει στον κόρφο των ασεβών» (Εκκλ. 7, 9), και: «Η τάση του ανθρώπου προς τον θυμό είναι η καταστροφή του» (Σ. Σειρ. 1, 22). Γι’ αυτό και ο απόστολος συμβουλεύει: «Ο δούλος του Κυρίου δεν πρέπει να μαλώνει» (Β’ Τιμ. 2, 24).
Ευεργετινός – Υπόθεση ΜΒ’ (42) – Δεν πρέπει να αντιλέγουμε πεισματικά ούτε και για εκείνα που φαίνονται καλά, αλλά για τον Θεό να υποτασσόμαστε στον συνάνθρωπο σε όλα, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001, σελ. 413-414