Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Περί νηφαλιότητας και μεγαλοπρέπειας – Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Περί νηφαλιότητας και μεγαλοπρέπειας – Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

1355

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΝηφαλιότητα είναι η φυσική κατάσταση του νου του ανθρώπου που δεν έχει περιέλθει σε μέθη. Η νηφαλιότητα επομένως σημαίνει στοχασμό, φρόνηση, προσοχή. Γι’ αυτό και νηφάλιος είναι αυτός που βρίσκεται σε εγρήγορση και μπορεί να εξετάσει με προσοχή αυτό που μπορεί να πράξει. Ο νηφάλιος έχει ακονισμένο μυαλό, είναι διορατικός, ευφυής· δεν είναι βουτηγμένος σε φροντίδες αλλά ούτε αποθαρρύνεται. Είναι πάντοτε προσεκτικός ώστε να βλέπει τα πάντα, να επιστατεί σε όλα.

Η νηφαλιότητα είναι επιβεβλημένη σε όλους, από την ανάγκη να πολιτευόμαστε σωστά. Η νηφαλιότητα καθιστά τους νέους ικανούς να έχουν επίδοση στις επιστήμες και τους αναδεικνύει φρόνιμους και ενάρετους ανθρώπους. Τους ενήλικους άνδρες τους κάνει επιτυχημένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες· τους δε ηλικιωμένους, νηφάλιους και συνετούς, έχοντες την αρμόζουσα για την ηλικία τους φρόνηση, ώστε να συμβουλεύουν τα φρόνιμα και συνετά.

Τον μεγαλοπρεπή δεν θα τον λυπήσει καμιά περίσταση και δεν θα τον ταράξει κανένα πάθος. Ούτε θα τον παρακινήσουν αμαρτήματα χυδαίων και ευτελών ανθρώπων, ούτε σαρκική ακαθαρσία θα τον ταπεινώσει, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τον πλησιάσουν τα ταπεινωτικά πάθη

Ο Απόστολος Παύλος παραγγέλλει στις γυναίκες να είναι νηφάλιες και στους άνδρες να πίνουν λίγο κρασί ώστε να μη μεθούν.

Μεγαλοπρέπεια είναι να σκέπτεται κανείς σοφά και λαμπρά και να πράττει τα σπουδαία και τα ευγενή.

Μεγαλοπρεπής δε είναι αυτός που φρονεί σοφά και λαμπρά και πράττει τα σπουδαία και τα ευγενή· είναι ο λαμπρός, ο ελεύθερος, ο μεγαλόφρονας, ο μεγαλουργός, ο μεγαλεπήβολος.

Ο Μέγας Βασίλειος γράφει τα ακόλουθα για τη μεγαλοπρέπεια: «Πράγματι, ο μεγαλοπρεπής βλέπει πάντα πάνω από τα σωματικά, καθώς κανένα δεν θεωρεί άξιο λόγου, σε σχέση με αόρατα. Τον μεγαλοπρεπή δεν θα τον λυπήσει καμιά περίσταση και δεν θα τον ταράξει κανένα πάθος. Ούτε θα τον παρακινήσουν αμαρτήματα χυδαίων και ευτελών ανθρώπων, ούτε σαρκική ακαθαρσία θα τον ταπεινώσει, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τον πλησιάσουν τα ταπεινωτικά πάθη. Ούτε καν μπορούν να τον δουν, λόγω της υψηλής του θέσης. Λέγεται δε κάπου και θεϊκή μεγαλοπρέπεια: «επήρθη η μεγαλοπρέπειά σου υπεράνω των ουρανών».

Απόσπασμα από το βιβλίο: « Το γνώθι σαυτόν – κείμενα αυτογνωσίας» –  Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, Εκδόσεις Άθως, Σεπτέμβριος 2014, σελ. 259-261