Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Το Εωθινό Ευαγγέλιο

Το Εωθινό Ευαγγέλιο

1360
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Το Εωθινό Ευαγγέλιο διαβάζεται μέσα από το Άγιο Βήμα, από το δεξιό μέρος της Αγίας Τραπέζης. Γιατί; Διότι το Εωθινό Ευαγγέλιο ως περιεχόμενο, αναφέρεται στα γεγονότα της Αναστάσεως και ο ιερεύς, που διαβάζει την Ευαγγελική περικοπή, υποδύεται τον ʼγγελο, που από τον Τάφο του Κυρίου –στην προκειμένη περίπτωση είναι η Αγία Τράπεζα- ευηγγελίσθη, ανήγγειλε δηλαδή στις Μυροφόρες γυναίκες την Ανάστασι του Κυρίου.

Ο ιερεύς κατά το Εωθινό Ευαγγέλιο πρέπει να φορά λευκά, για να εικονίζη τον Άγγελο, που φορούσε απαστράπτουσα λευκή εσθήτα: «Ην δε η ιδέα αυτού ως αστραπή και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών» (Ματθ. 28,3). (ʼρα αυτή η υποχρέωσις ενδύσεως των λευκών αμφίων, η οποία ετονίζετο και ως διάταξις στους αρχαίους κώδικες των πρώτων αιώνων, οφείλεται στην Αγία Γραφή.)

Γιατί όμως ο ιερεύς στέκεται δεξιά της Αγίας Τραπέζης; Την απάντησι μας τη δίνει ο Ευαγγελιστής Μάρκος. Όταν οι Μυροφόρες εισήλθαν στο κενό μνημείο, «είδον νεανίσκον καθήμενον εν τοις δεξιοίς, περιβεβλημένον στολήν λευκήν, και εξεθαμβήθησαν» (Μαρκ. 16,5, πάλι αναφέρεται η λευκή στολή). Έτσι και ο ιερεύς που διαβάζει το Εωθινό Ευαγγέλιο, ως άλλος άγγελος, πρέπει να στέκεται δεξιά της Αγίας Τραπέζης.

Γιατί ο ιερεύς πηγαίνει στο μέσον του Ναού, για να ασπαστούν οι χριστιανοί το Ευαγγέλιο; Η απάντησις υπάρχει και πάλι στις διηγήσεις των Ευαγγελιστών. Στο Ευαγγέλιο οι χριστιανοί προσκυνούν τον Κύριο, ο Οποίος, μετά την Ανάστασί Του, «των θυρών κεκλεισμένων» (Ιωαν. 20,19), ήλθε και στάθηκε στο μέσο των Μαθητών, στο υπερώο της Αγίας Σιών, και δέχθηκε την προσκύνησί τους.

Εμπειρίες κατά την Θεία Λειτουργία, Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Κ. Αναγωνστόπουλου, Πειραιάς, 2006